Gay pride in Bulgaria /Гей-парадът премина без проблеми


Гей-парадът в София премина без проблеми. Събралите се близо 200 човека стигнаха от началната точка Моста на влюбените при НДК до крайната "Червената къща" на ул. "Любен Каравелов" за близо половин час. От наетата частна частна охранителна фирма също потвърдиха, че всичко е било наред и че се е разминало без инциденти.

По-рано полицията задържа един, човек, който крещеше обидни думи, но след това провинилият се беше освободен.

Подаръци

Преди началото на парада организаторите раздадоха пластмасови каски на събралите се около 200 души. Според участниците - за безопасност. Според един от организаторите - гей фондацията "Джемини" - символ на това, че всички са работници. "Отношенията работодател - служител", поясни Аксиния Генчева от фондацията. По нейни думи събралите са около 300, за колкото са били и очакванията им.
Участниците получиха и цикламена лента за ръка, както и знаменца в цветовете на дъгата.

Шествието

Шествието премина по маршрута от Моста на влюбените крах НДК, бул. „Фритьоф Нансен", ул. „Граф Игнатиев" и ул „Любен Каравелов". На "Фритьоф Нансен" се появи и платформа, на която танцуваха травестите Урсула и Елза Парини. Преминавайки през "Патриарх Евтимий" някои от събралите се освиркаха шествието. От съображения за сигурност полицаите помолиха танцуващите на платформата да слязат.
В края всички влязоха в Червената къща на ул. „Любен Каравелов". Генчева обаче помоли онези, които нямат ленти да останат отвън.

Участваха майки с деца, повечето от дошлите бяа млади хора. "Искаме това да става всяка година, защото отношението трябва да се промени", разказа 26-годишната Христина. Присъстваха и няколко чуждестранни гей-организации.

Полиция

По време на парада имаше засилено полицейско присъствие. В началото и края на шествието имаше полицейски коли, а близо 50-те човека от частната фирма направиха и кордон на участниците. Те носеха червени фланелки и палки. За да гарантират реда в самото шествието, някои от тях не носеха отличителните предмети. Имаше екипи на Бърза помощ, както и представители на жандармерията.








No comments: