Гейове и лесбийки могат да осиновяват деца в Израел

11.02.2008 18:25 25

Гейове и лесбийки могат да осиновяват деца в Израел
Ако детето е щастливо, всичко е наред. Снимка: typepad

Юридическият съветник на израелското правителство (главният прокурор) Менахем Мазуз заяви, че държавата вече няма основание да поставя пречки пред хората с нетрадиционна сексуална ориентация, ако те решат да осиновят дете.

Според Мазуз единственият приоритет в решаването на казуси около осиновяването на деца от хомосексуални двойки трябва да бъде „доброто за детето“.

Министърът по социалната политика на Израел Ицхак Херцог одобрява становището на главния прокурор и обяви, че ще информира за новото решение институциите, отговорни за отглеждането на сираци в страната.

Агенция Франс прес отбелязва, че забраната за хомосексуални връзки в Израел беше отменена през 1988 година. Оттогава активистите на гей движенията в страната нееднократно се опитваха да проведат свое шествие в Йерусалим, но постоянно срещат съпротивата на религиозно настроените си съграждани.

Dnes.bg припомня, че проучване, проведено през 2007 година от социолози от Амстердамския университет сред холандски семейства ясно показва, че родителите-лесбийки се справят с грижите за малчуганите не по-зле от „традиционните“ родители.

Резултатите от изследването съвпадат с тези от изследванията на американски социолози, правени по-рано.

В проучването са взели участие 100 хетеросексуални двойки и 100 лесбийски двойки, които се грижат за деца от 4 до 8 години от самото им раждане.

То имало за цел да установи колко време отделят родителите за детето си през деня посредством анкетни данни, наблюдение на експерти и специални „родителски дневници“, в които стриктно се отчитала грижата за детето през всеки ден от седмицата.

No comments: