Състоя се първият гей поход в Анкара


Гей поход в Анкара

Малка частица гей история бе сътворена в турската столица миналата събота следобед.

Над 100 гей мъже и жени, бисексуални и транссексуални се събраха пред паметника на човешките права на ул. „Юксел” в организиран поход до парламента. Повода бе 17 май - международния ден срещу хомофобията. Организацията бе дело на гей и лесбийската асоциация Каос и асоциация Pink Life.

Към местните активисти се присъединиха Майкъл Кашман, президент на смесенопартийната група за равни права за хомосексуалните към Европейският парламент, и датската феминистка Аня Мойленбелт.

Похода премина с минимални затруднения. Полицаите, които числено превъзхождаха демонстриращите, спряха участниците и настояха да свалят знамената и плакатите.

След като се подчиниха на демонстрантите бе разрешено да продължат. Събитието мина без други проблеми.

„Имаше едва сто души, което ми напомни как ние, в страни като Англия, получаваме права даром,” коментира Кашман. „Тези турски мъже и жени са герои и борци, готови да поставят себе си на фронтовата линия, за да получат равенство. Никога няма да забравя тях и солидарността ни.”

Кашман говори и на петъчната конференция за ЛГБТ правата и деня срещу хомофобията, където заяви, че „с кураш и вяра” равенството ще стане реалност.

По-рано в петъчния ден той се срещна с британската кралица, външният министър на Обединеното кралство Дейвид Милибанд и турският премиер Реджеп Ердоган. Британската кралица по това време бе на посещение в Турция и израи подкрепа за присъединяването й към ЕС.

Източник: UKGayNews

На снимката: Курсад Кахраманоглу (бивш главен секретар на Европейското подразделение на МАЛГ — Международната асоциация на гейовете и лесбийките), Михаел Кашман и Аня Мойленбелт (датска феминистка)

Импровизирана пресконференция пред парламента.

stalik.wordpress.com

No comments: