Gaydar - това е медицински факт

Способността на гейовете и лесбийките бързо да разпознават сред околните - своите, се нарича gaydar, който до момента се считаше за един от митовете на гей-културата.
Проведеното в Харвард изследване, по този повод, напълно потвърждава, че gaydar е реална способност, присъща на хомосексуалните хора. Екипът на Уилям Ли Адамс започнал с един простичък опит, а именно представял различни документни фотографии на неизвестни хора без опознавателни знаци.
Участващите в експеримента гейове и лесбийки не само, че точно определили сексуалната ориентация на хората от снимките, но се справяли с тази задача доста по-бързо от хетеросексуалните лица, които служели за паралелна група в проучването. Средно на гей или лесбийка били нужни около 2 секунди, за да се произнесат за сексуалността на лицето от снимката, докато това време било доста по-дълго при хетеро-лицата, а освен това, въпреки продължителното изучаване на фотографиите, хетеро-лицата в 65% не могли да определят сексуалността на хората от снимките. Друг интересен факт е, че лесбийките бъркали по-често от гейовете.
Както показват и редица други изследвания в тази област, гейовете и лесбийките могат да разпознават себе си както визуално, така и феромонно. Съответните отдели на обонятелния мозък на гейовете, активно препращат анализираната информация от ароматните молекули на главния мозък, с което разпознават мъжете с хомосексуална ориентация, с което природата е разрешила проблема за по-трудното намиране на пратньори. За лесбийките и хетеро-мъжете и жените, ароматните молекули не се подлагат на анализ, който да привлече активността на вниманието към дадения обект.
Подобен е механизма на разпознаване и на хората с бисексуална ориентация. И въпреки, че често те прикриват своята друга половина от сексуалността си, gaydar-ът работи безотказно, поради което не остават незабелязани и биват разпознати.
Адамс и екип не могат все още да обяснят точният психофизиологичен механизъм на визуалното разпознаване на хомосексуалните помежду им.
Gaydar е важен компенсаторен механизъм с природно значение, който помага за разпознаване на своите.

Laid

No comments: