Да си "обратен" в Истанбул



В Истанбул има невероятни мостове, носталгични трамваи от миналото, дори остров със затвор. Въпреки че тук се изявяват най-много хомосексуални артисти в страната, почти никой не говори за гейове и лесбийки. Подобни разговори може да са опасни.
В Турция не е забранено да си гей или лесбийка. От много години по турските сцени се изявяват хомосексуални и транссексуални творци. Транссексуалната певица Бюлент Ерсой въодушевява публиката, а в селата на Анадола на семейните тържества редовно играят кючек мъже-танцьори, облечени в женски дрехи. Извън сцената обаче почти никой не смее да признае, че е хомо или транссексуален.

“Преди да дойда тук, доста се чудех как ще се чувствам в като хомосексуален”, казва 26-годишният студент от Берлин Томас Шад. Той е в Истанбул от септември 2006 г. и доста бързо е разбрал, че тук почти не се говори за “обратните”. “Ако разговорът се завърти около това, отговарям съвсем открито”, споделя той.

Хетеросексуалните турци най-често реагират на хомосексуалните си сънародници с почти истерично отхвърляне. Затова преди няколко години един турски журналист предупреди читателите си да не ядат генетично обработени домати, защото могат да станат обратни. Турското министерство на здравеопазването пък се е заело да образова обществеността с информационни брошури за опасността от СПИН и твърди, че болестта се разпространява “изключително сред обратни”.

В мюсюлманските държави сексуалността продължава да бъде тема табу. “Вероятно именно разделението на половете благоприятства приеманата тихомълком от обществото хомосексуалност”, казва Шад. Когато мъжете или жените са насаме, е позволено всичко.

Всеки турчин се ражда войник

Всеки, който пристигне в Турция без предварителна информация, ще бъде впечатлен. Стари и млади турци се шляят по улиците в тясна физическа близост. Единият прегръща другия, а той се снижава и се сгушва в прегръдките му. Дори поседнали за малко на пейките в парка, в уличните кафенета или в метрото, мъжете демонстрират привързаността си и се докосват. Целуват се сърдечно по бузите за добре дошли и за довиждане. Тези жестове обаче не трябва в никакъв случай да се разбират погрешно. Защото хомосексуалният живот в Турция не се показва, а на мъжествеността се отделя специално внимание. “Всеки турчин се ражда войник” – това е изречението, което всяко момче запомня от най-ранна възраст.

Обичайна гледка за улиците на Турция – стари и млади мъже ходят прегърнати и се докосват по улиците. Те обаче не са «обратни», а просто спазват традициите на турското общество. Снимка: Дорте Хунеке, Шпигел

Така че гейовете и лесбийките предпочитат да не се отличават от останалите. Баровете, в които мъжки или транссексуални проститутки предлагат услугите си, са пълни догоре – по правило с турски женени мъже. Официално за това не се говори. И, разбира се, никой не е ходил там.

Според изследване на обединението на гейовете и лесбийките Lambda 63 процента от 400 запитани в Турция се чувстват принудени да се преструват, че имат хетеросексуални партньори. 89 процента крият сексуалната си идентичност напълно или частично.

Организация без звънец и табела

“Транссексуалните са нападани на улицата, гонят ги от домовете им или полицията ги арестува”, казва Шад, който работи за Lambda. Организацията е една от общо четирите, регистрирани в Турция, които се застъпват за правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и травеститите. От 1993 г. офисът на съюза е в квартал Бейодлу – район, в който трассексуалните са част от уличния пейзаж.

По съображения за сигурност организацията няма звънец и табела, но пък развява знамето в цветовете на дъгата. Сътрудниците помагат на нуждаещите се със съвети и са на разположение на горещ телефон. Офисът постоянно е заплашен от закриване: градските власти смятат, че съществуването на съюза ще навреди на морала.

Доскоро Умут Гюнер, главен редактор и издател на списанието за гейове и лесбийки Kaos GL, е бил заплашен с три години затвор, след като посветил един брой на темата «порнография». Според обвиненията той публикувал «непристойни» материали.

По-безобидни, но затова пък по-често срещани, са подигравките и дискриминацията на улицата. Преди няколко месеца истанбулски студенти организираха акция на солидарност. Те носиха тениски с надписа «моят приятел е гей». През март 2007 г. 15 студенти от университета Билги в Истанбул основаха обединението Билги Гьоккусаги (дъга) – първият официален студентски клуб за правата на лесбийките, гейовете, бисексуалните и транссексуалните в Турция.

Игра със собствени правила

«Чужденците се радват на особен статут», казва Шад. «Те могат да се движат много по-свободно и дори да казват открито, че са «обратни». Въпреки това нощният живот крие опасности, особено в кварталите с червени фенери, където са повечето клубове за гейове и лесбийки.»

Запознанствата в баровете могат да струват скъпо. «В тях обикалят много проститутки и човек трябва да е много предпазлив», казва Шад. Когато дошъл тук, той трябвало да научи правилата на играта. «В началото доста безгрижно се возех на такси и се включвах във всеки разговор. Оказа се, че понякога шофьорите на такси правят сексуални оферти на мъжете-клиенти.» Междувременно Шад се е научил да изглежда дистанциран и да е предпазлив. Същото правят и повечето турци.

«За щастие тук не ми се е случило нищо лошо», твърди студентът. Но пък е чувал истории, които го плашат. Като например онази за хомосексуалния турчин, чиито родители разбрали за сексуалната му ориентация от анонимно писмо, тъй като бил видян през нощта в определен район. Бащата започнал да говори със сина си с оръжие в ръка. «В такива случаи се питаш дали в тази страна можеш да посъветваш някого да говори открито за хомосексуалността си и да е откровен», казва Шад. Най-добре е всеки сам да събере смелостта за подобно нещо.

http://e-vestnik.bg/2598


No comments: