Турските власти искат да закрият гей организация

Властите в Турция се опитват да закрият лгбт организацията Lambda Istanbul. Обшинските власти в Истанбул са отправили такова искане към съда с твърдението, че организацията нарушава турските закони в областта на етиката. Според обвинението, гей активистите не уважават Наказателния кодекс, в частност текстовете, отнасящи се за защита на моралните ценности, а също и 41 член на Конституцията, където се говори за “благосъстоянието на семейството”.
Съдията по делото заявил, че преди да се произнесе ще събере колкото се може повече материали с помощта на експерти юристи. Следващото гледане на делото ще е на 31 януари 2008 г.
По повод делото холандската лгбт организация СОС заяви, че то не отговаря на критериите за свобода на словото и личността на Европейския съюз, чиито член иска да стане Турция и евентуална забрана на Lambda ще нанесе силен удар по европейския имидж на страмата. СОС призова холандското правителство да не се застъпва за членството на Турция, докато там не започнат да се уважават човешките права.

No comments: